21 maj 2013

Röstcoachen: ”Våga släppa ut magen och gäspa!”

– De röster vi tycker om är nästan alltid rika på deltoner, alltså att röstens klang har ett djup och en bredd.
Det säger EwaMaria Roos som är speakerröst, logonom och röstcoach. Hon hjälper människor att kommunicera bättre – både med rösten men också med kroppsspråket.

EwaMaria Roos arbetar som coach för få speakerröster, chefer, politiker, författare och skådespelare att hitta sin naturliga och då övertygande röst. EwaMaria har en bakgrund som skådespelare på bl.a. Stockholms stadsteater.
– Det kan dels handla om att hjälpa dem att bevara sin naturliga röstkvalitet för att inte trötta ut rösten.
– Dels kan det handla om att förbättra rösten. Det kan vara en hes, nasal eller en spänd röst som behöver få hjälp.

Vad är det vanligaste problemet som du stöter på som röstcoach?
– Man har en för dålig och omedveten andning. Så istället för att slappna av, pressar man istället rösten för att höras. Det medför att man kan få spänningar kring struphuvudet, nacken, och ibland ända ner till axlarna.
– Om man spänner sig försvinner klangen. Vi människor förknippar ofta den naturliga klangen med välmående – vi gillar att lyssna på människor som är avspända och känns självklara. Det är egentligen subjektivt vad ”röstklang” är men det har att göra med deltoner. Om man spänner sig så upplevs ljudet som torrt och snörpt just på grund av avsaknad av deltoner.

Så du säger att vi själva kan påverka hur vi låter – det är inte bara en medfödd gåva ifall vi ”låter bra”?
– Absolut. Det handlar om mycket om teknik, och muskel- och kroppskännedom. Genom att jobba med att slappna av i käken, munhålan och struphuvudet så kommer vi definitivt att låta bättre.
– Vi ska också vara medvetna om yttre saker som påverkar rösten. Framför allt är det negativ stress som gör att vi spänner oss som då påverkar röstklangen. (Ola: det kan jag själv känna igen mig i. Om jag haft en intensiv och stressig dag och ska göra ett speakerjobb på eftermiddagen, kan jag höra hur lite klang jag har. Då är det bara att sätta igång och göra stretchövningar för nack- och halsmuskulaturen. Och efter en tio minuter brukar rösten låta som sitt gamla jag igen.)
– För lite sömn, alkohol, cigarretter, och faktiskt kaffe kan också påverka rösten negativt.

Vad har du för tips till en ljudproducent att tänka på när det gäller röster?
– En producent söker efter en viss klang och kvalitet i en röst därför att den ska sälja en vara eller ett varumärke. En erfaren speakerröst kan delta i den diskussionen, och sedan påverka klangen, tempot, artikulation med mera. Ibland tror jag att det kan vara givande att fråga speakerrösten vad han/hon har för förslag.
– Ju tydligare direktiv du kan ge speakerrösten desto bättre.
– Om du ska regissera speakern i studio eller över Skype så är det bra om du lägger allt fokus på rösten. Försök få rösten att komma ner i varv om du hör att han/hon är stressad.
– Om du hör att rösten är spänd kan du lite snällt komma med det enkla men väldigt effektiva förslaget att be rösten att gäspa några gånger. Då öppnar man upp andningen, muskulaturen kring struphuvudet slappnar av och speakerrösten har lättare att hitta sin naturliga klang.
– Ytterligare ett tips är ju att be speakerrösten våga släppa ut magen. Väldigt många av oss drar omedvetet in magen för att se snyggare ut, och det innebär att vi inte andas fullt så djupt som vi borde. Men utan luft kan vi ju aldrig producera något ljud. Våga släppa ut magen!

Du utvecklar en tjänst med inriktning mot reklamljudbranschen?
– Jag har satt ihop en workshop för produktionsbolag och ljudstudios, där alla får känna på att förändra sin röst. Jag berättar teoretiskt om andningen och rösten, men låter alla pröva på olika roliga röstövningar, även ljudtekniker och producenter, för att alla ska få en känsla för vilka fantastiska möjligheter vi har att själva påverka hur vi låter.

Om du vill veta mer om EwaMaria Roos´ tjänster och hur hon själv låter, gå in på:

www.voiceflow.se