13 februari 2019

Röstassistenterna hjälper oss i vardagen – och blir bara smartare

Siri, Alexa och Google Home – röstassistenterna har kommit för att stanna. Och de blir bara smartare och smartare eftersom AI-teknologin styr utvecklingen. Läs min miniguide om vad det handlar om.  
Och berätta: hur tror du att vi i röst- och ljud-branschen kommer att bli påverkade?

Tonåringarna har sedan minst ett år använt smarttelefonens röststyrning när de ska googla, messa och ringa. Men nu börjar vi andra också att använda röstassistenterna. Allt fler pratar med Siri och Alexa: ”Hej Siri – ring upp Nisse Andersson”, eller ”Hej Google – hur blir vädret i morgon?”.
Snart är röstassistenten lika vanlig som att sms:a eller använda Facebook.

Men. Hur påverkar detta oss som är professionella inom röst- och ljudbranschen?
Jag själv har inga bra svar just nu. Men jag är väldigt nyfiken på vad du tror! Kan du inte gå med i min Facebookgrupp och skriva vad du tror? https://www.facebook.com/SpeakerrostOlaRingdahl/

Miniguide till röstassistenter och röststyrning

En röstassistent har hittills kunnat beskrivas som en röst som kan svara på dina frågor, lösa dina problem och hjälpa dig i vardagen.
Typ som att ha en sekreterare som kan googla saker väldigt snabbt.
Hittills har assistenterna mest funnits i smarttelefonen, men nu har de börjat flytta in i flera av våra saker som TV:n, kylskåpet och framför allt den smarta högtalaren.

Idén med röstassistenten är att den ska finnas där DU behöver den, oavsett var du befinner dig – i bilen, hemma eller på jobbet. Jättarna Apple och Google slåss om marknadsandelarna i världen men Amazon är också stora i USA. Och nu ska ju Amazon också etablera sig i Sverige.

Artificiell intelligens gör assistenterna allt smartare:
”Glöm inte träningskläderna, Ola!”

Men. Utvecklingen av röstassistenterna går i en rasande fart på grund av AI (Artificiell Intelligens).  Plötsligt har vi en intelligent assistent och vi befinner oss i en tvåvägskommunikation.  

Till exempel: Vi säger åt Siri eller Google Assisten att vi vill veta vad det är för väder i morgon, att ringa mormor, eller att skriva in tennisträningen. Men snart kommer assistenten att veta att vi brukar kolla vädret vid 22-tiden, att vi brukar prata med mormor på söndagar för då har vi tid, och att vi har en fast tennistid på onsdagar kl. 19.30.

Så efter kanske två veckor kommer Siri att självständigt berätta vid 22-tiden ”Ola, ta med dig paraplyet i morgon till jobbet för det kommer att regna”, eller påminna om att ringa mormor om jag verkar ha glömt det, eller påminna på onsdagsmorgonen att ”ta med träningskläder till jobbet för åker ju direkt till tennisträningen 19.30 ikväll”.

Assistenterna lär sig succesivt inte bara dina vanor men också dina vänners rutiner genom telefonsamtal, sms och kalendern.

Google assistents samtal med hårfrisörskan

Utvecklingen av röstassistenterna är extremt snabb just. Ett roligt exempel är från i somras 2018 (som blivit en viral succé) då Google hade konferens för utvecklare. Där spelade man upp hur Google Assisten ringer till en frisersalong för att boka en tid. Den som tar emot samtalet misstänker inte för en sekund att det skulle vara ett datorprogram som pratar med henne. Kolla in videon och lägg särskilt märke till att assistenten lägger in små uttryck i konversationen (“mm-hmm”) som verkligen avgör att man tror att det är en riktigt människa.

Redaktören Martin älskar sin röstassistent

”Jag har haft den i snart ett halvår, och jag älskar den. Jag skulle överdriva om jag påstår att den har förändrat mitt liv, men den har definitivt underlättat.”

Martin Appel, chefredaktör för PC för alla, förklarar på ett konkret sätt vad han använder assistenten till, t.ex. sätta på matlagningsklockan med kladdiga händer, och hur han får hjälp med att komma ihåg när han ska gå ner till tvättstugan igen.
Läs hans krönika om den älskade röstassistenten

Läs mer om röstassistenter

Läs en intressant fördjupande artikel om Google Home och hur det funkar, från tidningen Mobil