8 februari 2017

Evernote – appen som hjälper mig att komma ihåg. Allt.

Tack för appen Evernote! Den gör mitt liv som speakerröst mycket enklare att hantera! Evernote gör så att du kan både spara och komma åt dina anteckningar på många sätt: via app för smartphones, via webbclipper som ad-on till ditt webbprogram, eller fristående program för Mac eller PC.

Appen/programmet håller reda på i princip allt åt mig: webbartiklar, speakermanus, avtal, viktiga dokument från myndigheter, affärsidéer, visitkort, viktiga mejl, recept och tipsen på restaurangerna i Rom. Det finns något som heter Web Clipper Extension som jag använder till Google Chrome och så fort jag hittar något intressant så klipper jag ut det med tillägget och så sparas det i Evernote. (Det ska till och med gå att spara handskrivna anteckningar och få de sökbara, men det har jag aldrig försökt.)

Allt är sökbart

Det bästa – allt är sökbart. Du kan dessutom tagga allt, även foton, vilket gör det ännu mer sökbart. Om du till exempel tar en bild av en mikrofon som du tycker är superläcker men kanske kommer glömma namnet på, så ta en bild med smartphonen och tagga fotot med ”läcker mik”, ”Neumann 187”, ”drömmik”, ”mikrofon”, ”superljud” och allt vad du kan komma på.
Det finurliga med egna taggar, är att ditt unika sätt att associera detaljer med fakta gäller både när du sparar som när du söker. Även om ingen annan skulle komma på idén att söka på ”drömmik” så vet du ju hur du tänkte.

Skannar in avfotograferad text

Det näst bästa- programmet skannar in text från foto, och gör det sökbart. Så alla viktiga papper från myndigheter som du inte får tappa bort, intressanta tidningsartiklar och infotexten bakpå ett grötpaket – ta ett foto med appen och… voilá – det blir ett sökbart dokument.

Jag har Premium-tjänsten och det gör att alla mina enheter synkas, och dessutom behöver jag inte vara uppkopplad för att se innehållet.

Evernote finns som gratisversion, och som två betalvarianter: Plus, 40 kr/mån, och Premium, 65/mån.

Jämför själv och läs mer om Evernote.

Det går att scanna från själva Evernoteappen men det finns en särskild scanningsapp som är lite vassare i användandet och som heter Scannable