19 juli 2016

Ljudboksbranschen exploderar – tidsbrist en anledning

”Omsättningen för nedladdningsbara och strömmade ljudböcker på fem år har tiofaldigats. Svenska förläggareföreningens medlemsförlag (omkring två tredjedelar av alla förlag i Sverige) rapporterar en ökning i omsättning från 10,7 miljoner kronor 2011 till 118 miljoner kronor förra året. ”(DN, 18 juli 2016)

 

DN skrev häromdagen en intressant artikel om ljudboksexplosionen, där de bl.a. intervjuar Helena Gustafsson som är förlagschef och vd för Storytels förlag Storyside. 

Jag har läst in fem vanliga ljudböcker och 10 läromedel för grund- och gymnasieskolan. Det är krävande att läsa in en bok – det är stor skillnad jämfört med att till exempel läsa in en VO till en reklamfilm. Det krävs stor uthållighet och fokus av att stå så länge och läsa. Men man kommer in i ett slags ”flow” efter ett tag som är väldigt skönt, och då känns det som att man kan stå och läsa hur länge som helst.

Jag tycker att Storytels utbud är riktigt bra. Det är samma hisnande känsla som att ha tillgång till alla dessa böcker, som att ha all musik i Spotify. (Har ni hängt med att de har sänkt priset på Spotify? Eller så här – för 149:- i månaden kan ni vara fem personer som har varsitt Premiumabonnemang. Det kallas Premium for family.)

Kommer ni ihåg för 10 år sedan när man hade en trave med CD-skivor som man skulle mata in i bilstereon? Eller för 20 år sedan då vi lyssnade på kassetter? Nostalgichock skulle mina tonårsdöttrar tycka :-).

Jag har läst in:

Män är från Mars, kvinnor är från Venus (klicka om du vill kika) – det är en klassiker i självhjälpslitteraturen om hur män och kvinnor ska förstå varandras olikheter.

Stenbeck: En biografi över en framgångsrik affärsman (klicka om du vill kika) – en bok som visade sig vara mycket mer intressant och fängslande än vad jag hade trott. Stenbeck var en av de absolut första att förstå att 1: mobiltelefonen kommer att bli den första revolutionen för människans kommunikation, 2: internet kommer att bli den andra revolutionen.