11 mars 2014

Erik Tilling – ljud, tro och musik

Namn: Erik Tilling
Ålder: 47
Bor: Jönköping
Familj: Fru Millan, och barnen Oliver, 4 år och Molly,1 år.
Titel: Ljudproducent och artist/låtskrivare
Favorit plug-in: Waves MV2 , ”en limiter, som jobbar både som limiter och kompressor. Ljudet blir ihoptryckt på ett snyggt och bra sätt både underifrån och ovanifrån.

Ljudproduktion, låtskriveri, tro, körverk, fru och två små barn och några gitarrer: det är många saker som samsas i Erik Tillings liv. På dagarna arbetar han som ljudboksansvarig och ljudproducent på Audio To Me, och på kvällar och helger skriver och spelar han in egen musik. På något nästan magiskt sätt får han också tid med fru och barn.

Erik Tilling och jag arbetade för första gången för 12 år sedan. Det blev många långa inspelningar i en Stockholmstudio för bland annat en statlig verksamhet som kanske inte var världsbäst på att leverera bra manus till internutbildningarna… Rekordet var sex, icke kommaterade, bisatser i en mening på kanske 35 ord.
Sedan dess har vi jobbat tillsammans många gånger, de senaste åren mest på avstånd då jag levererat röstinspelning från min egen studio. En av sakerna jag tycker är häftig med Erik är att han alltid är närvarande och mänsklig. Ibland kan det bli mycket snack om datorer och mikrofoner i den här branschen, men Erik är en människa som alltid vill veta hur familjen mår och är nyfiken på livet i stort.

Idag bor Erik i Jönköping, där han också arbetar på ljudproduktions- och röstförmedlingsföretaget Audio To Me/Voice To Me. Hemma i källaren har han den egna musikstudion där han spelar in sina egna skivor.

VAD GÖR DU PÅ JOBBET?
– Man kan sammanfatta mitt jobb med att jag är ansvarig för ljudkvaliteten för det som vi släpper iväg. Och eftersom det blir allt vanligare med att låta speakerrösten spela in i sin egen studio, är det viktigt att kvalitetssäkra hela kedjan från manus till slutleverans av ljudfiler
– Jag har också regelbunden kontakt med våra speakerröster som ligger på Voicetome.se

HUR HAR TEKNIKUTVECKLINGEN FÖRÄNDRAT INSPELNINGSSITUATIONEN?
¬– Idag arbetar vi nästan enbart med speakerröster som har egen utrustning hemma.
¬– Fördelen är att speakerrösterna kan spela in i lugn och ro utan att de behöver bli stressade av en röd lampa, man kan spela in när det fungerar.
– Nackdelen är att jag/vi inte kan ge regi i varje enskilt fall, så det bygger på att speakerrösten kan ge sig själv regi samt att vi informerar tydligt innan om hur det ska läsas. Vi har ju iof om man så önskar s.k. livesession där kunden kan sitta med på länk och ge regi. Ibland kan det också spricka på att ljudkvaliteten inte är optimal på grund av oljud från omgivningen, undermålig utrustning, rumsklang eller att man står för långt ifrån micken.

VAD KRÄVS ENLIGT DIG AV EN BRA SPEAKERRÖST?
– Grundläggande är att ha en röst som låter bra, att kunna variera sig och kunna ta regi. Då pratar jag om personer som kommer till en studio och spelar in. Det handlar mycket om sådana subjektiva saker som att låta trovärdig och att människor ska tycka om klangen eller ljudet av din röst.
– När det gäller våra röster som spelar in från egen studio ställs högre krav. Förutom att de ska låta bra och kunna variera sig, måste de också kunna ge sig själv regi, ha en bra utrustning som låter bra och dessutom vara flexibel i fråga om omtagningar och korrigeringar. Man måste också känna sig hemma med datorer och teknik, eftersom du till exempel kan behöva redigera ljudfilerna och ska kunna ladda upp sina filer till oss.
– Det är inte helt enkelt att klara av alla dessa led. Säg att kanske 20 – 30 personer i månaden skickar in ett intresse att vara röst hos oss, och då är det två-tre som får ett skarpt uppdrag.

VAD BEHÖVER EN SPEAKERRÖST FÖR ATT KUNNA SPELA IN HEMMA?
– När det gäller tekniken, så är det väldigt enkelt och ganska billigt idag. Helst ser jag att man har ett bra ljudkort – typ M-box med tillhörande Pro Tools – samt en Neumann mikrofon – exempelvis studiostandard TLM 103. Men tycker man det är för dyrt och krångligt fungerar det även förvånansvärt bra idag att spela in på Ipad, därför att den är helt ljudlös, och en USB-mikrofon som heter Apogee Imic. Då kan man spela in via en app, Twisted Wave är till exempel bra, och sedan skicka iväg över nätet. Det är den enklaste lösningen.
– Men det är viktigt också att komma ihåg att tekniken är inte allt. Man måste ha koll på akustiken i ett rum så att det inte ekar, att det inte kommer in brus från fläktar eller trafik utanför, och att man inte puffar.

VILKA GEMENSAMMA NÄMNARE FINNS I LJUDPRODUKTIONEN OCH MUSIKSKAPANDET?
– Det viktigaste handlar om att uttrycket känns trovärdigt. Min musik ska kännas så och även de produktioner vi gör på Audio To Me. Även tajmingen är viktig för både musik och röst.

HUR SKULLE DU BESKRIVA DIG SJÄLV SOM LÅTSKRIVARE OCH ARTIST?
– Jag håller i dagarna på att skriva låtar och spela in till mitt sjunde fullängdsalbum.
– Jag har etablerat mig i Kyrkosverige, och kanske blivit ”han som också sjunger om svåra saker”. Jag tror att man måste prata och sjunga om både de ljusa och mörka sidorna av livet, och i det kyrkliga Sverige kanske det har varit lite slagsida mot det lovsjungande och det positiva så att det nästan blivit käckt.
– Dels har jag gjort mer traditionella poplåtar men också satt upp kyrkokonserter med orkester och kör.
– Det kanske är lite ovanligt att jag inte sjunger själv, utan låter olika sångare och sångerskor sjunga på det som jag tycker passar just dem. Ibland blir människor förvånade över detta, men jag tycker att jag får en större palett att kunna utrycka mig.